Preuređenje staroga stana

Dobrodošli na moj prvi post.

Nadam se da će vam biti zanimljivo i korisno te da ćete pronaći neke nove ideje za sebe.

Jedan od mojih prvih projekata je renovacija ove stare kuće u novi stan. Vlasnica je odlučila obnoviti postojeći parket, te promjeniti kompletan namještaj jer je dotrajao ali sa postojećim rasporedom. Također želi dodati gostinjsku sobu u prostor gdje su nekada bile stepenice koje su sada srušene.

U prostoriju nekadašnjih stepenica je ugrađeno podno grijanje tako da nema potrebe za smještanjem radijatora, što ipak dodatno olakšava uređenje u malom prostoru gdje svaki centimetar igra veliku ulogu.

Također neobično kod ove sobe je vrlo mala dimezija prozora koji je smješten dosta visoko zbog stepeništa koje se nalazi s vanjske strane tog zida. S obzirom da nam prirodno osvjetljenje vrlo ograničeno, uz dobar luster dodala sam zidnu lampu kao dodatan izvor svjetlosti i stvaranja ugođaja.

U sobu dimenzija 280×180 cm trebala sam smjestiti krevet na razvlačenje te visok ormar. Tako je odluka pala na krevet dimenzija 200×80 koji složen služi kao dnevni krevet, a kada je potreban ležaj za dvoje, razvuče se na 160 cm. Ormar je klasičan ali maksimalne visine kako bi se iskoristio prostor u visinu. Dodala sam stolić L oblika koji može poslužiti kao noćni ormarić i dodatno mjesto za odložiti sitnice.

Vlasnica je zaželjela prozračan i svjetao prostor bez puno detalja i sa što više zatvorenog prostora za pohranu, tako da smo se toga držali i u ostatku stana.

Nastavljamo na glavni dnevni prostor; dnevni boravak sa kuhinjom i blagovaonicom.

Krenimo od srca svakog doma, kuhinje.

Kako su fronte kuhinje već bile odabrane u dekoru hrasta, kombinirali smo ih sa bijelim gornjim ormarićima te kamenom radnom pločom. Na zid su odabrane pločice velikih dimenzija u dekoru kamena za dozu dramatičnosti. Raspored se minimalno promjenio pomicanjem sudopera kako bi se dobila dodatna radna površina za pripremu hrane između sudopera i ploče za kuhanje. Zidne ormariće smo povukli do samog plafona po želji vlasnice.

Blagovaonicu smo povezali stolom u dekoru kamena sa bijelim nogama te jednostavnom zidnom vitrinom kao dodatnim prostorom za sve sitnice i pokoju dekoraciju. Stolice su presvučene odabranom sivom izdržljivom tkaninom sa zlatnim nogama. Luster je jednostavan, neupadljiv a opet efektan detalj.

Dnevni boravak dobiva novu tv jedinicu sa mnogo ormarića te minimalističkim radnim stolom u produžetku. Odabrali smo jednak dekor hrasta kao u kuhinji te ga kombinirali bijelim iveralom.

Kutna garnitura u sivom tonu uz okrugli klub stol pruža lijep prostor za opuštanje uz potpuni minimalizam i vedrinu.

Vlasnica je jako zadovoljna, kreće u realizaciju u siječnju čemu se obje jako veselimo, a do tada se nadam da ste uživali i možda pokupili koju ideju.

Do idućeg posta slobodno mi pišite komentare i sugestije…

Vaša Nataša

Leave a Reply

Your email address will not be published.